Internationell kampanj – 50 million steps against stigma

Cirka 50 miljoner människor världen över lever med epilepsi. Många möter tyvärr fortfarande stigmatisering och diskriminering på grund av missuppfattningar och myter om epilepsi. Men vi kan hjälpa varandra att motverka detta.

Hjälp oss att öka medvetenheten om epilepsi genom att tillsammans gå 50 000 000 steg – ett steg för varje person som lever med epilepsi – inför Världsepilepsidagen den 12 februari 2024.

50% av personer som lever med epilepsi rapporterar att de upplever socialt stigma. Stigmatisering är en slags negativ attityd/fördom som kan ge sociala konsekvenser för både barn och vuxna som lever med epilepsi. Den som blir stigmatiserad kan känna sig utanför och såväl självkänslan som hälsan kan påverkas.

Missuppfattningar och myter bidrar ofta till stigmatiseringen kring epilepsi. Till exempel antar många att epilepsi är en psykisk sjukdom, att den begränsar aktiviteter eller till och med att epilepsi är smittsamt. Kampanjen 50 million steps against stigma på Internationella epilepsidagen försöker skingra dessa myter, för genom att dela fakta om epilepsi kommer vi att utmana offentliga missuppfattningar och myter.

Svenska Epilepsiförbundet har tidigare skrivit om stigma, bland annat i vår medlemstidning Epilepsia. Artikeln om stigma hittar du här.

Gör så här för att delta i kampanjen:

  1. Promenera, spring, dansa, åk skidor eller något annat som passar dig.
  2. Räkna ihop dina steg* och skriv enkelt in antal här: 50 million steps against stigma
  3. Använda gärna hashtag #50MillionSteps och #StampOutStigma
  4. Värva gärna kompisar, arbetskamrater, grannar, familj m.fl.
  5. Kampanjen pågår till den 11 februari 2024

    *  en stegräknare kan hjälpa dig att hålla reda på hur många steg du har gått, smartphones kan också användas som stegräknare. Om du inte har någon av dessa kan du uppskatta hur många steg du har tagit. Som exempel tar man ungefär 1 350 steg på en kilometer så 5 000 steg är ungefär 3,8 kilometer.