Socialstyrelsen rekommenderar att ha epilepsimedicin för en månad hemma

Socialstyrelsen vill att vi stärker vår egenberedskap vad gäller receptbelagda läkemedel. Försök att ha ett lager med din medicin hemma, så att den räcker i en månad.

Att det kan uppstå kraftigt begränsad tillgång på en rad livsavgörande mediciner, bland andra epilepsimediciner, är vid det här laget ett välkänt problem. Socialstyrelsen går nu ut med en vädjan till allmänheten – för att stärka vår egenberedskap vad gäller läkemedel, förbrukningsartiklar och liknande som är utskrivna av hälso- och sjukvården.
 
Socialstyrelsen ger på sin webbplats dessa nya rekommendationer:

”Får du receptbelagd medicin eller förbrukningsartiklar är det bra att ha så att det räcker för en månad. Om du är förberedd klarar du dig och din hälsa bättre vid en besvärlig situation, oavsett vad orsaken är.”

Detta betyder att du ska försöka skapa ett lager av din receptbelagda medicin hemma, så att den räcker i en månad om det skulle uppstå en bristsituation av någon anledning. Du ska dock inte hamstra medicin – det kan förvärra problemen. Att ha motsvarande en månads förbrukning hemma är tillräckligt, enligt Socialstyrelsen – du har då den egenberedskap du behöver. Och om det är omöjligt för dig att få ihop ett lager för en månad, så är det bättre med ett mindre lager än inget lager alls.

Läs mer här 👉 https://www.socialstyrelsen.se/medicin-for-en-manad/