Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Seminarium barn och ungdomar med epilepsi

22 maj | 10:00 - 12:00

Seminarium om barn och ungdomar som lever med epilepsi

Ca 12 000 barn i Sverige lever med epilepsi och de har samma behov av stimulans, frihet, kamrater och personlig utveckling som alla andra barn. Det finns situationer och frågor som föräldrar till barn med epilepsi ofta ställs inför: Det kan t.ex finnas en oro för medicineringens inverkan på inlärningsförmåga och utveckling, risker vid anfall, attityder och bemötande i sjukvård, förskola och skola, tonåringens särskilda problematik, studier och yrkesval, försäkringsfrågor eller samhällets sociala stöd.

➡️ Hur påverkas barn och förälder när det finns epilepsi i familjen?
➡️ Hur kan vården och skolan hjälpas åt att underlätta vardagen?
➡️ Hur kan man synliggöra för den närmaste omgivningen vad sjukdomen innebär och hur den fungerar?
➡️ Hur kan en så normal vardag med aktiviteter utanför skolan också skapas för att inte känna utanförskap?
➡️ Hur är kopplingen mellan t.ex. epilepsi och autism eller andra neuropsykiatriska diagnoser?

DETALJERAT PROGRAM ONSDAG 22 MAJ kl. 10.00 – 12.00

10.00   Välkommen och presentation
Penilla Gunther, moderator, FOKUS Patient®

10.05   Inledning – bakgrund till dagens program och seminarieserien
Bengt Eliasson, ordförande Epilepsiförbundet och Fräs Anna Andersson, General Manager Nordics, Angelini Pharma.

10.20   Vad finns det för svårigheter som inte syns och olika känslor och tankar som uppstår hos unga som får epilepsi? Och hur funkar skolan för dessa elever?
Cristina Eklund, specialpedagog Akademiska Sjukhuset, Uppsala och medförfattare till Epilepsiboken för barn och ungdomar och Epilepsihandboken för skolan tillsammans med Petra Boström.

10.40   Exempel på hur man kan planera och genomföra aktiviteter för att skapa trygghet hos såväl elever/deltagare som personal/ledare
Lisa Örnerfors, sjuksköterska i Ågrenskas barnteam med ansvar för verksamheten i en korttidsgrupp med barn och ungdomar som har epilepsi.

11.00   Idrott – vad funkar och inte? Hur upplever ledare och föräldrar att det kommer in barn i verksamheterna med en diagnos man inte vet så mycket om?
Alexander Edqvist, förbundsutvecklare Sveriges Skateboardförbund som bland annat jobbar med projekt kring NPF-diagnoser och med para-skate för inkludering och tillgänglighet. Marc Lundberg, ordförande & huvudtränare Ekerö BJJ – Brazilian Jiu-Jitsu, en klubb som verkar för inkludering inom kampsport.

11.30   Hur är det att vara ung och leva med epilepsi?
Ev Mark Devlin, CEO YoungEpilepsy i England, som verkar för större kunskap om barn och unga med epilepsi och deras behov kring diagnosticering, behandling och bemötande genom skoltiden ända upp till högre utbildning genom information, råd och stöd för en god vardag.

11.50   Panelsamtal med reflektioner
Medverkande: bland annat förälder med barn i skolåldern med epilepsi och representant från Epilepsiförbundets Ung med epilepsi

12.00   Avslutning

Anmälan görs till [email protected] senast 20/5, det finns möjlighet att även vara med digitalt och länk till seminariet fås vid anmälan.

Seminariet är ett samarbete mellan FOKUS Patient, Angelini Pharma och Svenska Epilepsiförbundet.

Detaljer

Datum:
22 maj
Tid:
10:00 - 12:00
Webbplats:
https://fokuspatient.se/

Plats

Citylife Conference
Sveavägen 63
Stockholm, 11359
+ Google Map
Visa Plats-webbplats