Start > Om epilepsi > Ung med epilepsi

UNG MED EPILEPSI

Välkommen till Epilepsiförbundets ungdomssektion!

Anna Eksell leder ungdomssektionens arbete tillsammans med ett gäng unga medlemmar som väljs på förbundets kongress. Anna vet hur det känns att leva med epilepsi som ung och har varit den drivande motorn i förbundets ungdomsläger under många år.

Håll utkik i förbundets medlemstidning Epilepsia och på Facebook efter inbjudan till lägerverksamheten – du är välkommen att delta, du också, om du är ung och har epilepsi.

Har du frågor – stora eller små? Kontakta Anna på tfn 070-288 30 06. Det går även bra att skicka sms eller mejla henne.


AKTUELLA AKTIVITETER


Shortcramp med skratt och positiva tankar

Den 27–29 oktober arrangerar vi Shortcramp igen – Epilepsiförbundets helgläger för ungdomar (11–25 år) och deras föräldrar. Tillsammans ska vi hitta nya vägar att kommunicera, fler saker att skratta åt och mer positiva tankar. Huvudtemat under helgen är välmående på insidan och kommunikation.

Vi samlas Scandic Klarälven i Karlstad kl 17.30 fredagen och äter middag tillsammans. På lördagen lyssnar vi till föreläsningar som följs av diskussion och problemlösning, aktivera oss med sådant som får oss att skratta men också att tänka till, samt deltar på Epilepsiförbundets Epilepsikalas som hålls i samma lokal. På söndagen ser vi tillsammans över vad helgen har gett oss och vad vi kanske kan skicka vidare när vi kommer hem. 

Vem: Barn och ungdomar med epilepsi 11-25 år samt deras föräldrar hälsas välkommen till en helg med mycket gemenskap och skoj!

När: 27-29 oktober. Här kan du läsa mer om Scandic Hotel Klarälven.

Anmälan & frågor: Anmälan sker här senast den 3 oktober. Frågor ställs via e-post till ungdomskonsulent Anna Eksell.

Kostnad: Deltagaravgiften för Shortcramp är 900 kr/vuxen (från 18 år), och då ingår allt utom resan till och från Scandic Klarälven. Avgiften sätts in på Epilepsiförbundets bg 1815554 senast den 3 oktober. Ange ”Shortcramp” samt ditt namn.

Info: Efter ansökningstidens slut får du en bekräftelse per mejl. Då får du veta hur och när du ska betala anmälningsavgiften. Vi kommer behöva ha en konversation med dig eller dina föräldrar kring flera praktiska frågor som resor etc. Mer information och detaljerat program kommer senare.

Klicka på bilden så blir den större.


TIDIGARE AKTIVITETER


Summercramp 2023

Snart är det dags igen för ett fartigt och spännande läger för ungdomar med epilepsi.
Summercramp är en del av förbundets viktiga barn- och ungdomsverksamhet där du kan träffa andra personer med liknande erfarenheter och med epilepsi och skapa minnen för livet. Summercramp kan genomföras med hjälp av medel från Föreningen Margarethahemmet.

Vem: Barn och ungdomar med epilepsi 13-18 år hälsas välkommen till en helg med mycket gemenskap och skoj!

När: 25 juni–1 juli på Åsa Folkhögskola. Här kan du läsa mer om folkhögskolan.

Anmälan & frågor: Sista anmälningsdag var den 8 mars. Frågor ställs via e-post till ungdomskonsulent Anna Eksell.

Kostnad: Deltagaravgiften för Summercramp är 900 kr/person, och då ingår allt utom resan till och från Åsa Folkhögskola. Avgiften sätts in på Epilepsiförbundets bg 1815554 senast den 8 mars. Ange ”Summercramp” samt ditt namn.

Info: Efter ansökningstidens slut får du en bekräftelse per mejl. Då får du veta hur och när du ska betala anmälningsavgiften. Vi kommer behöva ha en konversation med dig eller dina föräldrar kring flera praktiska frågor som resor etc. Mer information och detaljerat program kommer senare.


Välkommen på Familjehelg 28–30 april!

Den 28-30 april är det dags för vårens Familjehelg, denna gång ses vi söder om Linköping. Under helgen umgås era barn/ungdomar med våra ledare och har fullt upp med gemensamma aktiviteter. Ni föräldrar får då möjlighet att i lugn och ro lyssna på föreläsningar och ha tid tillsammans för att utbyta erfarenheter. Föreläsningarna fokuserar på ämnet NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och autismspektrumtillstånd) i kombination med epilepsi.

Vem: Barn och ungdomar med epilepsi och deras familj hälsas välkommen till en helg med mycket gemenskap och erfarenhetsutbyte, professionella föreläsningar och verktyg för att göra vardagen enklare i familjen.

När: 28–30 april på Vårdnäs stiftsgård. Här kan du läsa mer om Vårdnäs

Anmälan & frågor: Sista anmälningsdag var den 8 mars. Frågor ställs via e-post till ungdomskonsulent Anna Eksell eller Sara Andersson.

Kostnad: Deltagaravgiften för familjehelgen är för vuxna 900 kr/person, och då ingår allt utom resan till och från Vårdnäs. Avgiften sätts in på Epilepsiförbundets bg 1815554 senast den 8 mars. Ange ”Familjehelg” samt ditt namn.

Info: Mer information och detaljerat program kommer senare.

Klicka på bilden så blir den större.


Häng med på Winterfit i fjällen 14–18 mars – FULLT!

Varje år arrangerar Epilepsiförbundet ett vinterläger (Winterfit) dit unga vuxna över 18 år och som lever med epilepsi är välkomna att delta. Vi gör en klassisk skidresa med längdskidåkning, slalomåkning, pulkarace, sällskapsspel, pyssel och förstås afterski med musik och dans. Så gillar du varm choklad, snö och häng med kompisar kommer du att digga detta läger!

Vem: För dig som är medlem i Svenska Epilepsiförbundet, är över 18 år och lever med epilepsi.

När: 14–18 mars i Bjursås fjäll. Här kan du läsa mer om Bjursås.

Anmälan & frågor: Anmälan sker här senast den 15 januari och frågor ställs via e-post till Anna Eksell.

Kostnad: Deltagaravgiften för Winterfit är för ungdom 900 kr/person och för assistent 500 kr/person. I priset ingår all mat, logi i stugor, alla aktiviteter, liftkort och skidhyra. Avgiften sätts in på Epilepsiförbundets bg: 1815554 senast den 15 januari. Ange ”Winterfit” samt ditt namn.

Info: Svar på din anmälan kommer i slutet av januari, tillsammans med ett välkomstbrev med mer info om resan till och från Bjursås samt vad du bör ha med dig. Vi ser helst att de flesta deltagarna anländer vid samma tider, så utifrån var du bor får du en rekommenderad resväg. 
Winterfit kan genomföras tack vare stöd av Margarethahemmet. Klicka på bilden så blir den större.


Kom på vår Shortcramp 18–20 november

Vem: Barn och ungdomar med epilepsi och deras familj hälsas välkommen till en helg med intressanta föreläsningar om epilepsi, öppna diskussioner och gemensam problemlösning. Huvudtemat under helgen är välmående på insidan och givande kommunikation.

När: 18–20 november 2022.

Var: Clarion Hotel Gillet i Uppsala

Anmälan & frågor: Anmälan sker här senast den 14 oktober och frågor ställs via e-post till Anna Eksell

Kostnad: Deltagaravgiften för helgen där allt ingår är 900 kr per vuxen och avgiften sätts in på förbundets bg: 181-5554 senast den 14 oktober. Ange ”Shortcramp” samt ditt namn. Helgen är kostnadsfri för barn och ungdomar upp till 18 år. Resan står deltagarna själva för.

Program: Här finns programmet för nedladdning i pdf och mera information. Klicka på bilden så blir den större.


Epilepsiförbundet söker fler ungdomsledare

Vi söker fler engagerade ledare till alla våra barn- och ungdomsverksamheter för personer som har epilepsi. Just nu söker vi ungdomsledare främst till Summercramp som anordnas vecka 26, måndag 27 juni–söndag 3 juli 2022, vi ledare är på plats från den 25 juni.

Vi söker dig som är över 18 år, som kan ta ansvar för en annan person och som gillar att lära känna nya människor. Ungdomssektionen har olika verksamheter, bland annat familjehelger, skidläger och sommarläger, där vi behöver engagerade ledare som har viljan att göra gott för våra deltagare. Du behöver ingen formell utbildning utan det viktigaste är att du har hjärtat på rätt ställe!

Lämpliga personliga egenskaper

• Öppen och nyfiken på andra människor
• Kreativ och gillar att hitta på nya saker
• Prestigelös och kan fokusera på andras bästa
• Ansvarstagande
 
Är du intresserad? Välkommen att kontakta vår ungdomsledare Anna Eksell på e-post [email protected]. Lön/ersättning utgår. 
 


Summercramp 26 juni–2 juli 2022

Vem: För ungdomar som är 13–18 år och lever med epilepsi.

När: 26 juni–2 juli 2022 på Åsa Folkhögskola i Sköldinge utanför Katrineholm.

Anmälan: Anmälan sker senast den 7 maj till Anna Eksell på mejl: [email protected].

Kostnad: Lägret kostar 800 kr och i priset ingår mat, logi, nöjen, alla aktiviteter och en skitnice tisha! Avgiften sätts in på förbundets bg: 181-5554 senast den 7 maj. Ange ”Summercramp” samt ditt namn.

Viktigt: Ett läkarintyg fordras, och det behöver vara kansliet tillhanda senast den 16 maj till adress: Epilepsiförbundet, Box 1386, 172 27 Sundbyberg.

Info: Detaljerat program och mera information kommer senare. Klicka på bilden så blir den större.


Kom på vår familjehelg 29 april–1 maj

Vem: Barn och ungdomar med epilepsi och deras familj hälsas välkommen till en helg med mycket gemenskap och erfarenhetsutbyte, professionella föreläsningar och verktyg för att göra vardagen enklare i familjen.

När: 29 april–1 maj 2022.

Var: Åsa folkhögskola, Sköldinge i Sörmland.

Anmälan & frågor: Anmälan och frågor sker via e-post till Sara Andersson: [email protected] senast den 1 april.

Kostnad: Deltagaravgiften för helgen där allt ingår är 900 kr per familj och ska vara betald senast den 4 april. Resan står deltagarna själva för.

Program: Här finns program och mera information. Klicka på bilden så blir den större.


Häng med på Winterfit i Idre!

Varje år arrangerar Epilepsiförbundet ett vinterläger dit ungdomar över 18 år och som lever med epilepsi är välkomna att delta. Vi gör en klassisk skidresa med längdskidåkning, slalomåkning, pulkarace, sällskapsspel, pyssel och förstås afterski med musik och dans.

Så gillar du varm choklad, snö och häng med kompisar kommer du att digga detta läger!

Vem: För dig som är medlem i Svenska Epilepsiförbundet, är över 18 år och lever med epilepsi.

När: 8-12 mars i Idre fjäll.

Anmälan: Anmälan sker senast den 1 februari via e-post till Anna Eksell: [email protected].

Kostnad: Deltagaravgiften för Winterfit är för ungdom 950 kr per person och för assistent 500 kr/person. I priset ingår all mat, logi i stugor, alla aktiviteter, liftkort och skidhyra. Avgiften sätts in på Epilepsiförbundets bg: 1815554 senast den 1 februari. Ange ”Winterfit” samt ditt namn.

Info: Detaljerat program och mera information kommer senare. Winterfit kan genomföras tack vare stöd av Margarethahemmet. Klicka på bilden så blir den större.

 

 

 

 

 

 

 

 


Familjehelg 15 – 17 oktober 2021

Vem: Barn/ungdomar med epilepsi och deras familj hälsas välkommen till en härlig helg med mycket gemenskap och erfarenhetsutbyte, men också med professionella föreläsningar och verktyg för att göra vardagen enklare med epilepsi i familjen. Att skratta, prata och finnas för varandra ger oss alla den extra kick man behöver.

Om du/ni deltog på den digitala familjehelgen i april är ni givetvis välkomna igen.

När: 15-17 oktober 2021 på Åsa Folkhögskola, Sköldinge i Sörmland.

Anmälan: Anmälan sker senast den 25 september via e-post till Anna Eksell: [email protected] eller till Sara Andersson: [email protected].

Kostnad: Familjehelgen kostar 900 kr per familj och i priset ingår mat, logi, nöjen, alla aktiviteter och föreläsningar. Avgiften sätts in på Epilepsiförbundets bg: 1815554 senast den 27 september. Ange ”Familjehelg” samt ditt namn.

Info: Detaljerat program och mera information kommer senare. Familjehelgen kan genomföras tack vare stöd av Margarethahemmet. Klicka på bilden så blir den större.


Summercramp 27 juni – 3 juli 2021

Vem: För ungdomar som är 13–18 år och lever med epilepsi.
När: 27 juni–3 juli 2021 i stugor i Idrefjällen.
Anmälan: Anmälan sker senast den 7 maj till Anna Eksell på mejl: [email protected] eller telefon: 070-288 30 06.
Kostnad: Lägret kostar 800 kr och i priset ingår mat, logi, nöjen, alla aktiviteter och en skitnice tisha! Avgiften sätts in på förbundets bg: 181-5554. Ange ”Summercramp” samt ditt namn.
Viktigt: Läkarintyg fordras, och det behöver vara kansliet tillhanda senast den 7 maj till adress: Epilepsiförbundet, Box 1386, 172 27 Sundbyberg.
Info: Detaljerat program och mera information kommer senare.


Digital familjehelg 17-18 april 2021

P.g.a. covid-19 och de fortsatta restriktionerna, blir årets familjehelg helt digital och kommer att innehålla intressanta föreläsningar, roliga aktiviteter för både yngre och äldre barn samt anpassade för tonåringar.

Vem: Barn och ungdomar med epilepsi upp till 25 år och deras familj.
När: 17–18 april 2021.
Anmälan och frågor: Anmälan sker till Anna Eksell på mejl: [email protected] senast den 12:e mars.
Kostnad: Kostnadsfritt

Programmet innehåller bl.a. följande:

  • Föreläsning kring epilepsi
  • Status för de nationella riktlinjerna
  • Föreläsning om syskonskap
  • Hållbart föräldraskap – förbättrade relationer”. 

Här finns detaljerat program för helgen (PDF)


Winterfit i Idre inställt pga covid-19

Tyvärr måste vi ställa in årets Winterfit i Idre på grund av covid-19 och de restriktioner som följer med denna pandemi.

Det känns otroligt sorgligt att vi måste ta det beslutet, men följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att behålla hälsan och siktar på att kunna genomföra Summercramp igen till sommaren. Vi hoppas givetvis kunna göra andra aktiviteter som innebär att vi på något sätt kan ses, även om det blir digitala träffar.

Den närmaste aktiviteten är online-spel via ungdomssektionens spelsida, missa inte det!

Håll utkik här på hemsidan, på Facebook och Instagram så hittar ni information om kommande aktiviteter.

Jag och övriga ledare med mig hoppas att ni alla ser fram emot sommaren, vi saknar er alldeles förskräckligt mycket!

/Anna Eksell, ungdomskonsulent


👾 Umgås med ungdomssektionen online! 👾

Epilepsiförbundets ungdomssektion har startat en spelsida på FB där alla som vill får vara med. Vi kommer att snacka om vilka spel vi gillar, hitta nya spel att spela tillsammans och umgås online.

Ungdomssektionen kommer även att arrangera spelkvällar där vi bland annat spelar “Among us”. Vår nya spelsida hittar du här:

Häng på och bli medlem – det kommer att bli superkul!

Vi stödjer unga som lever med epilepsi!

Förbundets ungdomssektion erbjuder stöd och råd till ungdomar som lever med epilepsi. Vi arbetar bl. a. med identitetsstärkande och kontaktskapande aktiviteter. Vi anordnar läger och träffar där unga med epilepsi kan tänja de egna gränserna och utvecklas bortom epilepsins tidigare hinder. Varje sommar anordnar vi ett läger (Summercramp) för unga i åldern 13-18 år med svår epilepsi. Där umgås vi och har kul tillsammans genom många aktiviteter både inomhus och utomhus, däribland disco, femkamp med laserdome, bad, brännboll och mycket annat. På senare år har vi också tack vare stöd från Föreningen Margarethahemmet anordnat ett härligt skidläger (Winterfit) i fjällen.

Ungdomssektionens uppgift är att utgöra ett stöd för unga med epilepsi och deras anhöriga samt att verka för deras intressefrågor. Ungdomssektionen strävar efter att sprida information om epilepsi så att kunskapen och förståelsen blir större.

Vi arbetar också med uppsökande verksamhet, då vi reser runt och föreläser om epilepsi och berättar om vårt arbete, med förhoppningen om att fler ska intressera sig för vår verksamhet och bli medlemmar eller själva bli aktiva i ungdomsarbetet.

 

Bilden är från ett av ungdomssektionens uppskattade sommarläger.