Många ungdomar med epilepsi är rädda för att få ett anfall när de är bland vänner och känner sig därför uteslutna från sociala sammanhang. Det vill Sandra Rådström och hennes kollegor på Barnneurologmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset ändra på.
På Barnneurologmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna bedöms och behandlas barn med utvecklingsavvikelser, neurologiska sjukdomar och funktionshinder. Avdelningen har länge haft som mål och ambition att utöka stödet för ungdomar med epilepsi. Ett arbete som nu äntligen har kickats igång.
– Få saker är så viktiga som att lyfta ungdomar och arbeta med deras självkänsla. Vi på Barnneurologen är ett härligt team och vi har en fantastisk chef. Så jag bestämde mig för att nu är det dags och vi borde köra igång direkt. Allt gick då mycket fort och inom loppet av bara några veckor hade vi styrt upp ett program med föreläsningar och aktiviteter, berättar Sandra Rådström, specialistsjuksköterska på Barnneurologmottagningen.
Det som är nytt för ungdomsgruppen är att barnens vänner var inbjudna till den första träffen då det, bland annat, hölls en föreläsning om epilepsi och hur man ska förhålla sig vid ett anfall.
– Det som var mest fantastiskt var att få se alla ungdomar tillsammans. Inom loppet av några minuter byte de erfarenheter med varandra och samtalen kom snabbt igång. Många av våra ungdomar har aldrig träffat någon annan med epilepsi och det finns ett behov av att träffa andra i liknande situation, säger Sandra Rådström.
Läs hela artikeln här