Världsepilepsidagen
12 februari 2024

Världsepilepsidagen firas för att uppmärksamma och öka kunskapen om epilepsi i samhället.

Här hittar du Svenska Epilepsiförbundets program för Världsepilepsidagen den 12 februari. Några av våra lokalföreningar anordnar också lokala aktiviteter, här finns de samlade.

Missade du vårt livesända webbinarium? Här på Epilepsiförbundets Facebooksida kan du se det i efterhand.

Webbinarieprogram

Moderator för dagen är Bengt Eliasson, förbundsordförande Svenska Epilepsiförbundet.
LÄNK till livesändning av webbinarierna på Facebook

10.00Världsepilepsidagen 2024 inleds
10.15Premiär för Lila bandet – vars försäljning bidrar till epilepsiforskning.
Vi avslöjar de forskare och projekt som får årets utdelning av medel från Epilepsifonden och vi får en presentation av deras forskning. Stiftelsen Epilepsifonden
12.00Vårdförlopp Epilepsi – hur hjälper det patienten som lever med epilepsi? Bengt Eliasson samtalar med Hans Lindsten från Region Västerbotten.
12.30Läkemedelsbristen – vad har hänt med epilepsiläkemedlen sedan förra året? Bengt Eliasson samtalar med Maria Wanrud, Läkemedelsverket och Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening  
13.00Epilepsiförbundets 70-års jubileum. Samtal mellan förbunds- och föreningsrepresentanterna Bengt Eliasson, Sven Pålhagen, Berit Magaard, Anna Eksell och Carina Davidsson om hur förbundet har utvecklats under åren.

LÄNK till livesändning av webbinarierna på Facebook
De som anmäler sig till eventet på Facebook, får en notis om när sändningen startas. Vi kommer också publicera detta som filmer för att titta på i efterhand på vår webb. Sändningen sker i samarbete med ABF Stockholm.

Vad kan jag göra för att sprida information om epilepsi?

Information om epilepsi på sociala medier

Innan och under dagen behöver vi din hjälp att sprida den information vi lägger ut på bland annat sociala medier. Du kan bidra till ökad kunskap genom att sprida inlägg, filmer, poddar och inbjudan till webbinarer från vår Facebook och Instagram.

Premiär för Lila bandet 

Under dagen kan du beställa Lila bandet som pin i metall eller tyg och därmed stödja Epilepsifonden och forskning om epilepsi. Även våra lokalföreningar kommer sälja dessa. Du kan också stödja fonden genom en gåva, swisha till 123 642 94 01.

Epilepsibakelse

Svenska Epilepsiförbundets bakelse är framtagen för att uppmärksamma fler om epilepsi. Baka och bjud någon på en bakelse under dagen eller be ditt konditori att baka och sälja den. Ladda hem receptet (pdf) och Kundinfo om bakelse till konditorier (pdf)

Kampanj – dela din resa med epilepsi!

Var med och dela din unika berättelse om hur det är att leva med epilepsi för att öka kunskapen om epilepsi och uppmärksamma Världsepilepsidagen den 12 februari! Här kan du läsa mer om kampanjen.

Kampanj 50 million steps

Var med och öka medvetenheten om stigma genom att tillsammans gå 50 miljoner steg – ett steg för varje person som har epilepsi i världen. Det är 50 miljoner människor i världen som lever med epilepsi och cirka 50 procent kommer att uppleva någon form av stigma. Under de fyra åren sedan kampanjen startade har nästan 500 000 000 steg tagits och i år vill vi uppnå ännu fler!
Du registrerar enkelt dina steg på 50millionsteps.com.

Bakgrund

Världsepilepsidagen*  är ett globalt evenemang som firas årligen den 2:a måndagen i februari för att främja medvetenhet om epilepsi. Denna dag ger möjlighet att lyfta fram de problem som människor med epilepsi, deras anhöriga och vårdare står inför, i alla regioner i världen. Det finns cirka 50 miljoner människor i hela världen som lever med epilepsi. I Sverige är det cirka 81 000 personer varav 69 000 vuxna och 12 000 barn och ungdomar som lever med epilepsi.

Målen för den internationella epilepsidagen är:

  • att öka medvetenheten om sjukdomen på internationell nivå och statlig nivå såväl som hos allmänheten
  • att stärka epilepsirörelsen genom att ena epilepsiföreningar i en världsomspännande kampanj
  • att öka synlighet om epilepsi och uppmuntra till diskussion om epilepsi

* International Epilepsy Day är ett gemensamt initiativ mellan IBE (International Bureau for Epilepsy) och ILAE (International League Against Epilepsy) och deras representation i 140 länder. Med både epilepsiförbund och profession i nära samverkan, jämte samarbete med WHO, är International Epilepsy Day den mest prestigefulla epilepsiaktiviteten i världen.

Mer information finns på: International Epilepsy Day

2023

Läs mer om vad Svenska Epilepsiförbundet gjorde på Världsepilepsidagen 2023

2022

Läs mer om vad Svenska Epilepsiförbundet gjorde på Världsepilepsidagen 2022

2021

Läs mer om vad Svenska Epilepsiförbundet gjorde på Världsepilepsidagen 2021

 

#världsepilepsidagen

 

Lila band tyg

Premiär för försäljning av Lila bandet. Tygband och pin finns att köpa i vår webbutik


Webbinarium


Filmer från Världsepilepsidagen 2023

Vad är epilepsi? Länk till Youtube

Vad händer kring bristen på epilepsimedicin? Länk till Youtube

 

Epilepsibakelsen