Världsepilepsi-dagen
13 februari 2023

Svenska Epilepsiförbundet firar Världsepilepsidagen, International Epilepsy Day, som en del i sitt arbete att uppmärksamma och öka kunskapen om epilepsi i samhället. Du kan också bidra genom att t.ex. dela inlägg och länkar och/eller informera lokalt på din ort.

Vad händer på Världsepilepsidagen den 13 februari 2023?

Information om epilepsi på sociala medier

Under dagen sprider vi bland annat information av olika slag, äter epilepsibakelsen, anordnar konsttävling, samlar in pengar på våra sociala medier och anordnar webbinarium. Du kan bidra till ökad kunskap genom att sprida inlägg, filmer, poddar och inbjudan till webbinarer från vår Facebook och Instagram.

Program Webbinarium

10.00
Utdelning från Stiftelsen Epilepsifonden. Vi avslöjar på webbinariet vilka forskare som har fått årets medel och får lyssna till hur deras forskning kan öka kunskapen om epilepsi samt förbättra livet för personer med epilepsi. Vi redogör även för insamlat belopp till Epilepsifonden under 2022 och hittills under 2023. Du kan stödja fonden genom en gåva, swisha till 123 642 94 01.

Du kan se webbinariet livevår Facebook-sida eller delta via Zoom. Länk till anmälan webbinarium ”Utdelning till årets epilepsiforskare”

12.00
Föreläsning: Vad är epilepsi? med efterföljande frågestund. Epilepsiförbundet visar även första hjälpen vid ett epilepsianfall, presenterar vinnarna i konsttävlingen ”Art For Epilepsy” samt redovisar för hur många steg som tagits i kampanjen ”50 miljoner steg mot stigma”

Du kan se webbinariet livevår Facebook-sida eller delta via Zoom.

14.00
Samtal: Vad händer kring bristen på epilepsimedicin?
45 procent av de som svarat i Epilepsiförbundets enkät upplever att de inte fått ett lämpligt ersättningsläkemedel. Det kan leda till fler eller kraftigare anfall som påverkar vardagen. Anfall efter flera år av anfallsfrihet kan leda till sjukskrivningar, frånvaro från skolan och förlust av körkort. Medverkande har ett samtal kring och vad som nu görs av olika samhällsaktörer för att lösa läkemedelsbristen och vad som behöver göras fortsättningsvis.

Medverkande:

  • Bengt Eliasson, ordförande Svenska Epilepsiförbundet
  • Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister
  • Johan Andersson, Läkemedelsverket
  • Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening

Du kan se webbinariet livevår Facebook-sida.  Länk till anmälan webbinarium ”Vad händer kring bristen på epilepsimedicin?”

18.00
Sammanfattning av dagen med Bengt Eliasson: Vår förbundsordförande sammanfattar dagen tillsammans med föreningar och medlemmar. Vi pratar om hur förbund och föreningar fortsätter vårt viktiga arbete framåt, samt äter Epilepsiförbundets egen epilepsibakelse.
Välkommen att deltavia Zoom.

Här finns hela programmet att ladda ner (pdf)

50 millioner steg mot stigma

Eftersom cirka 50 miljoner människor världen över lever med epilepsi och fortfarande tyvärr drabbas av stigmatisering och diskriminering, behöver vi hjälpa varandra att motverka detta.

Hjälp oss att öka medvetenheten om epilepsi och motverka stigma genom att tillsammans gå 50 000 000 steg – ett steg för varje person som lever med epilepsi!

Art for Epilepsy

Inför dagen anordnar vi en konsttävling, för alla åldrar, med temat ”Epilepsi och stigma”. Du kan måla en tavla, fotografera, måla på stenar, sticka eller virka, rita på papper, måla på en tröja eller annat klädesplagg, göra egna bokmärken och massa annat! Här finns fler tips på vad du kan göra.

Alla bidrag kommer att visas på en digital konstutställning här på hemsidan. För att delta behöver du skicka en bra bild på ditt konstverk samt ditt namn och adress till [email protected]. Tävlingen hålls öppen fram till kl. 20.00 söndag den 12 februari och vinnarna dras på Världsepilepsidagen. Första pris är presentkort på SF-bio och valfritt smycke från vår webbshop. Andra och tredje pris är valfritt smycke från vår webbshop.

Välkommen med ditt bidrag på tema ”Epilepsi och stigma!

Epilepsibakelse

Svenska Epilepsiförbundets bakelse är framtagen för att uppmärksamma personer som lever med epilepsi, stödja den viktiga epilepsiforskningen samt påverka för att vården ska bli bättre för de 81.000 personer i Sverige som har diagnosen epilepsi. Här finns receptet.

Bakgrund

Världsepilepsidagen*  är ett globalt evenemang som firas årligen den 2:a måndagen i februari för att främja medvetenhet om epilepsi. Denna dag ger möjlighet att lyfta fram de problem som människor med epilepsi, deras anhöriga och vårdare står inför, i alla regioner i världen. Det finns cirka 50 miljoner människor i hela världen som lever med epilepsi. I Sverige är det cirka 81 000 personer varav 69 000 vuxna och 12 000 barn och ungdomar
Målen för den internationella epilepsidagen är:

  • att öka medvetenheten om sjukdomen på internationell nivå och statlig nivå såväl som hos allmänheten
  • att stärka epilepsirörelsen genom att ena epilepsiföreningar i en världsomspännande kampanj
  • att öka synlighet om epilepsi och uppmuntra till diskussion om epilepsi

* International Epilepsy Day är ett gemensamt initiativ mellan IBE (International Bureau for Epilepsy) och ILAE (International League Against Epilepsy) och deras representation i 140 länder. Med både epilepsiförbund och profession i nära samverkan, jämte samarbete med WHO, är International Epilepsy Day den mest prestigefulla epilepsiaktiviteten i världen.

Mer information finns på: International Epilepsy Day

2022

Läs mer om vad Svenska Epilepsiförbundet gjorde på Världsepilepsidagen 2022

2021

Läs mer om vad Svenska Epilepsiförbundet gjorde på Världsepilepsidagen 2021

Använd följande hashtags i sociala medier:

#världsepilepsidagen

#levamedepilepsi

#epilepsiwebbinarium

#epilepsiart

#50MillionSteps

#epilepsibakelse

 

Epilepsirapport

Epilepsibakelsen