Världsepilepsidagen
13 februari 2023

Svenska Epilepsiförbundet firar Världsepilepsidagen, International Epilepsy Day, som en del i sitt arbete att uppmärksamma och öka kunskapen om epilepsi i samhället. Du kan också bidra genom att t.ex. dela inlägg och länkar och/eller informera lokalt på din ort.

Vad hände på Världsepilepsidagen den 13 februari 2023?

Information om epilepsi på sociala medier

Under dagen spred vi bland annat information av olika slag, äter epilepsibakelsen, anordnar konsttävling, samlar in pengar på våra sociala medier och anordnar webbinarium. Du kan bidra till ökad kunskap genom att sprida inlägg, filmer, poddar och inbjudan till webbinarer från vår Facebook och Instagram.

Program Webbinarium

10.00
Utdelning från Stiftelsen Epilepsifonden. Vi avslöjar på webbinariet vilka forskare som har fått årets medel och får lyssna till hur deras forskning kan öka kunskapen om epilepsi samt förbättra livet för personer med epilepsi. Vi redogör även för insamlat belopp till Epilepsifonden under 2022 och hittills under 2023. Du kan stödja fonden genom en gåva, swisha till 123 642 94 01.

Webbinariet finns bland våra övriga webbinarier i en länk från denna sida.

12.00
Föreläsning: Vad är epilepsi? med Benno Mahler, överläkare i neurologi och ansvarig för epilepsiteamet för vuxna vid KS, och efterföljande frågestund. Vi visar första hjälpen vid ett epilepsianfall, presenterar vinnarna i konsttävlingen Art For Epilepsy samt hur många steg som tagits mot stigma i kampanjen #50millionsteps.

Webbinariet finns bland våra övriga webbinarier i en länk från denna sida.

14.00
Samtal: Vad händer kring bristen på epilepsimedicin?
45 procent av de som svarat i Epilepsiförbundets enkät upplever att de inte fått ett lämpligt ersättningsläkemedel. Det kan leda till fler eller kraftigare anfall som påverkar vardagen. Anfall efter flera år av anfallsfrihet kan leda till sjukskrivningar, frånvaro från skolan och förlust av körkort. Medverkande har ett samtal kring och vad som nu görs av olika samhällsaktörer för att lösa läkemedelsbristen och vad som behöver göras fortsättningsvis.

Medverkande:

  • Bengt Eliasson, ordförande Svenska Epilepsiförbundet
  • Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister
  • Johan Andersson, Läkemedelsverket
  • Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening
  • Anne Marie Wallin, lever med epilepsi

Webbinariet finns bland våra övriga webbinarier i en länk från denna sida.

Här finns hela programmet att ladda ner (pdf)

50 millioner steg mot stigma

Eftersom cirka 50 miljoner människor världen över lever med epilepsi och fortfarande tyvärr drabbas av stigmatisering och diskriminering, behöver vi hjälpa varandra att motverka detta. Inför dagen ökade deltagarna i en stegtävling medvetenheten om epilepsi och motverka stigma genom att tillsammans gå 50 000 000 steg – ett steg för varje person som lever med epilepsi!

  • Här kan du läsa mera om kampanjen
  • Här kan du registrera dina steg

Art for Epilepsy

Inför dagen anordnade vi en konsttävling, för alla åldrar, med temat ”Epilepsi och stigma”. Du kan måla en tavla, fotografera, måla på stenar, sticka eller virka, rita på papper, måla på en tröja eller annat klädesplagg, göra egna bokmärken och massa annat! Här finns fler tips på vad du kan göra.

Alla bidrag kan ses här på vår digitala konstutställning. 

Epilepsibakelse

Svenska Epilepsiförbundets bakelse är framtagen för att uppmärksamma personer som lever med epilepsi, stödja den viktiga epilepsiforskningen samt påverka för att vården ska bli bättre för de 81.000 personer i Sverige som har diagnosen epilepsi. Här finns receptet.

Bakgrund

Världsepilepsidagen*  är ett globalt evenemang som firas årligen den 2:a måndagen i februari för att främja medvetenhet om epilepsi. Denna dag ger möjlighet att lyfta fram de problem som människor med epilepsi, deras anhöriga och vårdare står inför, i alla regioner i världen. Det finns cirka 50 miljoner människor i hela världen som lever med epilepsi. I Sverige är det cirka 81 000 personer varav 69 000 vuxna och 12 000 barn och ungdomar
Målen för den internationella epilepsidagen är:

  • att öka medvetenheten om sjukdomen på internationell nivå och statlig nivå såväl som hos allmänheten
  • att stärka epilepsirörelsen genom att ena epilepsiföreningar i en världsomspännande kampanj
  • att öka synlighet om epilepsi och uppmuntra till diskussion om epilepsi

* International Epilepsy Day är ett gemensamt initiativ mellan IBE (International Bureau for Epilepsy) och ILAE (International League Against Epilepsy) och deras representation i 140 länder. Med både epilepsiförbund och profession i nära samverkan, jämte samarbete med WHO, är International Epilepsy Day den mest prestigefulla epilepsiaktiviteten i världen.

Mer information finns på: International Epilepsy Day

2022

Läs mer om vad Svenska Epilepsiförbundet gjorde på Världsepilepsidagen 2022

2021

Läs mer om vad Svenska Epilepsiförbundet gjorde på Världsepilepsidagen 2021

Använd följande hashtags i sociala medier:

#världsepilepsidagen

#levamedepilepsi

#epilepsiwebbinarium

#epilepsiart

#50MillionSteps

#epilepsibakelse

 

Klicka på programmet så blir det större

Filmer från Världsepilepsidagen

Vad är epilepsi? Länk till Youtube

Vad händer kring bristen på epilepsimedicin? Länk till Youtube

 

Epilepsibakelsen