Baka vår epilepsibakelse och stöd en god sak!

Svenska Epilepsiförbundets bakelse är framtagen för att uppmärksamma personer som lever med epilepsi, stödja den viktiga epilepsiforskningen samt påverka för att vården ska bli bättre för de 81.000 personer i Sverige som har diagnosen epilepsi.

Upphovsmannen till epilepsibakelsen är Peter Bengtsson, ordförande i Svenska Epilepsiförbundets lokalförening i Halland. Han har själv epilepsi och har tagit hjälp av sina elever på gymnasiesärskolan för att skapa Svenska Epilepsiförbundets egna bakelse. Det var under kursen ”Bageri och konditori” som eleverna planerade både smakerna och hur epilepsibakelsen skulle se ut.

Svenska Epilepsiförbundet hoppas att det blir riktigt många runt om i Sverige som är med och bakar vår nya Epilepsibakelse. Vi behöver vara fler som uppmärksammar den viktiga epilepsidagen och hur det är att leva med epilepsi.

Se info längst ned här på sidan angående beställning av det ätbara epilepsimärket, som bakelsen dekoreras med.

På sociala medier kommer förbundet att synliggöra de som hjälper oss att uppmärksamma dagen med att baka epilepsibakelsen. I kampanjen kan fotot på bakelsen taggas med:

 #epilepsibakelse

Antal: 8–10 st

CHOKLADBOTTEN

130 g smör
125 g florsocker
45 g vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
17 g kakao
62 g mandelmjöl
3 äggvitor

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 165°.

Bryn smöret nötaktigt, och låt det sedan svalna till 40°. Blanda ihop florsocker, vetemjöl, kakao och mandel-mjöl och sikta ned i smöret (det får inte finnas några klumpar). Tillsätt äggvitorna, och blanda ihop till en slät smet. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper.

Baka i cirka 10 minuter i ugnen, och låt sedan svalna. Stansa ut cirklar (lika stora som dina mousseformar).

MOUSSE

250 g vispgrädde (går bra med laktosfri)
170 g vit choklad, i bitar
4 gelatinblad
0,5 l vispgrädde, lättvispad
hallonsylt

GÖR SÅ HÄR

Blötlägg gelatinet.

Koka upp grädden (250 g), och häll den över chokladen. Krama ur det blötlagda gelatinet och blanda ned i chokladsmeten. Vänd ihop smeten med den lättvispade grädden.

Fyll ut moussen i silikonformar och spritsa in en kärna av hallonsylt (ca 1 msk) i bakelsen.

Lägg den utstansade chokladbotten på moussen; detta blir sedan bakelsens botten.

Ställ in i frysen och låt frysa. Ta ut ur frysen och lägg upp på uppläggningsfat eller tallrik.

Dekorera med valfria bär och låt bakelsen och tina i 20–30 minuter. Garnera med citronmeliss- eller myntablad och det ätbara epilepsimärket (ljuset). Servera direkt.

Ätbara epilepsimärken kan beställas från exempelvis tårtdekoration.com. För användning på epilepsibakelsen går det bra att använda loggan här nedan. Observera att annan användning av loggan måste godkännas av oss.

Epilepsi kan uppstå när som helst i livet hos vem som helst. Det kan vara en disposition som är medfödd eller till följd av en skada. Det finns ca 81 000 personer i Sverige som har epilepsi (varav ca 12.000 barn).

Svenska Epilepsiförbundets logotyp är en ljuslåga, vilken finns med på epilepsibakelsen