070-629 41 06 [email protected]

Webbinarium den 18 november:
Epilepsi och graviditet

Ämne: Du som har epilepsi är inte annorlunda än andra när det gäller relationer och sex. Men hur är det att planera för att få barn när man lever med epilepsi? Kan man leva som ensamstående med epilepsi och ha barn? Många frågor och funderingar kan dyka upp och på detta webbinarium tar vi upp de vanligaste.

 • Är det svårare att bli gravid om jag har epilepsi?
 • Vad ska jag tänka på vid graviditet?
 • Jag är ensamstående, kan jag ändå skaffa barn?
 • Hur kan jag på ett säkert sätt ta hand om mitt barn om jag får ett anfall?
 • Kan mitt barn skadas av epilepsimedicinen? Behöver jag justera min medicin?
 • Hur kan det vara att växa upp med en förälder som har epilepsi?

När: Torsdagen den 18 november kl. 18.00 – 19.30 via Zoom.

Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi och funderar på att skaffa barn, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna.

Syfte: Syftet är dels att berätta hur det kan vara att skaffa barn om man lever med epilepsi, dels vad man bör tänka på före, under och efter graviditeten.

Medverkande:Tuula Lumikukka, epilepsisjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Tuula har på Karolinska tidigare haft grupper för par där någon lever med epilepsi och som önskar skaffa barn.

Medverkar gör även Anna Eksell som har levt med epilepsi hela sitt liv och som har en dotter.

Deltagande: Webbinariet är gratis för alla och du får en länk via mejl dagen innan.

Zoom: Du behöver inte ladda hem något program, verktyget zoom är webbaserat (finns också som app) och fungerar bäst i Google Chrome.

Anmälan: Det är viktigt att anmäla sig i förväg för att säkert få en plats i mötesrummet Zoom. Anmäl dig till [email protected]

Du får gärna dela denna inbjudan vidare till vänner och kollegor som kan vara intresserade! Varmt välkommen.

Vill du få inbjudningar om föreläsningar direkt i din mejl? Bli medlem, ange din mejladress och fyll i intresse för att få inbjudningar om epilepsi.


Webbinarium den 29 april 2021
Epilepsi och fördelar med fysisk träning

 

Ämne: Personer som lever med epilepsi avråddes tidigare från att delta i fysisk aktivitet och idrott av rädsla för att framkalla anfall eller öka anfallsfrekvensen.

Trots en förändring av medicinska rekommendationer för att uppmuntra deltagande, förblir stigmatiseringen och personer med epilepsi fortsätter att vara mindre aktiva än allmänheten. För detta ändamål har kliniska och experimentella studier analyserat den positiva effekten av fysisk träning på personer som lever med epilepsi. Forskningen visar att endast sex procent av barn och ungdomar med epilepsi följer rekommendationerna för fysisk aktivitet. Detta kan bero på att epilepsianfall påverkar den psykomotoriska kontrollen vilket kan skapa en oro för både föräldrarna och barnet själv.

 • Vilka faktorer påverkar barns och ungdomars livskvalitet?
 • Finns det större risk för psykisk ohälsa och sämre livskvalitet?
 • Hur kan fysisk träning påverka livskvaliteten?
 • Hur påverkar attityder och kunskap självkänslan?
 • Hur kan fysisk träning minska risken att utveckla epilepsi?
 • Hur tänkte jag och gjorde för att våga träna och tävla trots min epilepsi?

När: Torsdagen den 29 april kl. 18.00 – 19.30 via Zoom.

Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna.

Syfte: Att berätta om vilka positiva effekter som fysisk aktivitet kan ha för barn och vuxna som lever med epilepsi, men även att fysisk aktivitet kan minska risken för att utveckla epilepsi.

Medverkande: Christine Kempendorf och Jessica Muvunyi leg. sjuksköterskor,  har skrivit en uppsats med titeln ”Faktorer som påverkar den upplevda livskvaliteten hos barn med epilepsi – En litteraturbaserad studie”.

Christine Ekdahl Clementson, docent vid Lunds universitet och specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus som skrivit forskningsartikeln “Physical Activity Reduces Epilepsy Incidence: a Retrospective Cohort Study in Swedish Cross-Country Skiers and an Experimental Study in Seizure-Prone Synapsin II Knockout Mice”.

Jan Boklöv, tidigare världsmästare i backhoppning som vågade träna och tävla trots sin epilepsi.

Deltagande: Webbinariet är gratis för alla och du får en länk via mejl dagen innan.

Zoom: Du behöver inte ladda hem något program, verktyget zoom är webbaserat (finns också som app) och fungerar bäst i Google Chrome.

Anmälan: Det är viktigt att anmäla sig i förväg för att säkert få en plats i mötesrummet Zoom. Anmäl dig till [email protected]

Du får gärna dela denna inbjudan vidare till vänner och kollegor som kan vara intresserade! Varmt välkommen.

Vill du få inbjudningar om föreläsningar direkt i din mejl? Bli medlem, ange din mejladress och fyll i intresse för att få inbjudningar om epilepsi.


 

Webbinarium den 27 januari 2021:

Epilepsi i arbetslivet

 

Ämne: Den som insjuknar i epilepsi riskerar att stöta på svårigheter i arbetslivet. För att kunna börja jobba igen behöver man kartlägga om det finns hinder och risker på arbetsplatsen och anpassa arbetet utifrån dem. Sjukvården kan bidra med multiprofessionella team som bedömer patientens arbetsförmåga och hjälper till med återgången i arbete.

Många som får epilepsi oroar sig över sin försörjning och sitt arbete. Därför är det viktigt att frågor kring arbetssituation och arbetsmiljö tas upp redan vid de första vårdkontakterna och att det planeras för åtgärder som gör att patienten snabbt kan gå tillbaka till sitt jobb.

 • Medför epilepsi alltid ett hinder i arbetslivet?
 • Vilken statistik finns om epilepsi i arbetslivet?
 • Vilka problem rapporterar personer med epilepsi från arbetslivet?
 • Vilka lagar, regler och stöd finns det för någon med epilepsi?
 • Hur kan man komma tillbaka till sitt drömjobb?

DISKUSSIONSFRÅGOR:

 • Vilket stöd kan sjukvården erbjuda?
 • Vilka åtgärder och anpassningar behöver göras i arbetslivet?

När: Onsdagen den 27 januari kl. 18.00 – 19.30 via Zoom.

Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna. Vi välkomna extra mycket arbetsgivare som är intresserade av att anpassa arbetslivet för personer med epilepsi.

Syfte: Att berätta om vilka anpassningar som arbetsgivaren kan behöva göra, hur sjukvården kan samverka för att få personer snabbare tillbaka till arbetslivet.

MedverkandeJohan Zelano, specialistläkare i neurologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som skrivit boken ”Epilepsi i arbetslivet” och Anna Utter, som lyckades komma tillbaka till sitt drömjobb.


 

 

Webbinarium den 3 november 2020:
Minnet – så mycket mer än att bara komma ihåg.

  

Ämne: En person med epilepsi får tyvärr ofta minnesproblem. Kanske problem med att minnas vad saker och människor heter eller vad som hände på förra årets semester. Det kan också vara svårare att memorera information eller lättare att glömma vad man nyss pratade om. På webbinariet får du lära dig mer om minnet och hur det kan förbättras med hjälp av olika strategier och tekniska lösningar.

Vi visar olika hjälpmedel och appar som kan underlätta i vardagen vid minnesproblem, hur apparna fungerar och vilka användningsområden de har.

 • Vilka olika former av minnen finns det?
 • Hur lagras våra minnen?
 • Hur kan man träna och hjälpa minnet?
 • Vilka hjälpmedel och appar finns det som kan underlätta vardagen?

DISKUSSIONSFRÅGOR:

 • Vilka situationer kan påverka ditt minne?
 • Vilka verktyg/appar/minnesträning har hjälpt dig?

När: Tisdagen den 3 november kl. 18.00 – 19.30 via Zoom.

Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna.

Syfte: Att berätta om hur hjärnan fungerar och hur man kan träna upp sin hjärna att minnas mera. Informera om vilka hjälpmedel som finns så alla kan få en chans till att förbättra sitt minne.

Medverkande: Dr Yvonne Van Der Vis Kaufmann, neuropsykolog samt utredare av barn med epilepsi vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Matilda Jakobsson Blom som har levt med epilepsi under flera år, berättar hur minnesträningen hjälpt henne i vardagen.

Dokumentation för nedladdning