Aktuella webbinarier
Just nu finns inga inplanerade webbinarier. På denna sida finns länkar till tidigare webbinarier.
Tidigare genomförda webbinarier
Världsepilepsidagen den 13 februari 2023
Utdelning från Stiftelsen Epilepsifonden
Ämne: Stiftelsen Epilepsifonden delar varje år ut medel till viktiga forskningsprojekt rörande epilepsi. Vi avslöjar på webbinariet vilka forskare som har fått årets medel och får lyssna till hur deras forskning kan öka kunskapen om epilepsi samt förbättra livet för personer med epilepsi.
Vi redogör även för insamlat belopp till Epilepsifonden under 2022 och hittills under 2023. Du kan stödja fonden genom en gåva, swisha till 123 642 94 01.
När: Måndagen den 13 februari kl. 10.00 via Zoom.
Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna att delta.
Vad är epilepsi?
Ämne: Föreläsning om epilepsi med efterföljande frågestund.
Vi visar Första hjälpen vid ett epilepsianfall, presenterar vinnarna i konsttävlingen ”Art for Epilepsy” med temat epilepsi & stigma samt redovisar hur många steg som tagits i kampanjen #50MillionStepsAgainstStigma.
Mer än 50 miljoner människor i världen lever med epilepsi och många drabbas fortfarande av stigmatisering och diskriminering. Detta kan bland annat motverkas genom att öka medvetenheten om epilepsi.
När: Måndagen den 13 februari kl. 12.00 via Zoom.
Medverkande: Föreläsare Benno Mahler, överläkare i neurologi och ansvarig för epilepsiteamet för vuxna vid KS,
Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna att delta.
Vad händer kring bristen på epilepsimedicin?
Ämne: 42 procent av de som svarat i Epilepsiförbundets enkät om restnoterade läkemedel upplever att de inte fått ett lämpligt ersättningsläkemedel. Det kan leda till fler eller kraftigare anfall som påverkar vardagen. Anfall som, efter flera år av anfallsfrihet, kan leda till sjukskrivningar, frånvaro från skolan och förlust av körkort.
Vi har ett samtal kring vad som nu görs av olika samhällsaktörer för att lösa läkemedelsbristen och vad som fortsättningsvis behöver göras.
Medverkande:
- Bengt Eliasson, Svenska Epilepsiförbundet
- Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister
- Johan Andersson, Läkemedelsverket
- Fredrik Boström, Sveriges Apoteksförening
När: Måndagen den 13 februari kl. 14.00 via Zoom.
Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna att delta.
Syfte: Att samtala om hur olika samhällsaktörer tillsammans kan lösa den pågående läkemedelsbristen.
Epilepsi och graviditet den 18 november 2021
Ämne: Du som har epilepsi är inte annorlunda än andra när det gäller relationer och sex. Men hur är det att planera för att få barn när man lever med epilepsi? Kan man leva som ensamstående med epilepsi och ha barn? Många frågor och funderingar kan dyka upp och på detta webbinarium tar vi upp de vanligaste.
- Är det svårare att bli gravid om jag har epilepsi?
- Vad ska jag tänka på vid graviditet?
- Jag är ensamstående, kan jag ändå skaffa barn?
- Hur kan jag på ett säkert sätt ta hand om mitt barn om jag får ett anfall?
- Kan mitt barn skadas av epilepsimedicinen? Behöver jag justera min medicin?
- Hur kan det vara att växa upp med en förälder som har epilepsi?
När: Torsdagen den 18 november kl. 18.00 – 19.30 via Zoom.
Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi och funderar på att skaffa barn, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna.
Syfte: Syftet är dels att berätta hur det kan vara att skaffa barn om man lever med epilepsi, dels vad man bör tänka på före, under och efter graviditeten.
Medverkande: Tuula Lumikukka, epilepsisjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Tuula har på Karolinska tidigare haft grupper för par där någon lever med epilepsi och som önskar skaffa barn.
Medverkar gör även Anna Eksell som har levt med epilepsi hela sitt liv och som har en dotter som också har epilepsi.
Epilepsi och fördelar med fysisk träning den 29 april 2021
Ämne: Personer som lever med epilepsi avråddes tidigare från att delta i fysisk aktivitet och idrott av rädsla för att framkalla anfall eller öka anfallsfrekvensen.
Trots en förändring av medicinska rekommendationer för att uppmuntra deltagande, förblir stigmatiseringen och personer med epilepsi fortsätter att vara mindre aktiva än allmänheten. För detta ändamål har kliniska och experimentella studier analyserat den positiva effekten av fysisk träning på personer som lever med epilepsi. Forskningen visar att endast sex procent av barn och ungdomar med epilepsi följer rekommendationerna för fysisk aktivitet. Detta kan bero på att epilepsianfall påverkar den psykomotoriska kontrollen vilket kan skapa en oro för både föräldrarna och barnet själv.
- Vilka faktorer påverkar barns och ungdomars livskvalitet?
- Finns det större risk för psykisk ohälsa och sämre livskvalitet?
- Hur kan fysisk träning påverka livskvaliteten?
- Hur påverkar attityder och kunskap självkänslan?
- Hur kan fysisk träning minska risken att utveckla epilepsi?
- Hur tänkte jag och gjorde för att våga träna och tävla trots min epilepsi?
När: Torsdagen den 29 april kl. 18.00 – 19.30 via Zoom.
Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna.
Syfte: Att berätta om vilka positiva effekter som fysisk aktivitet kan ha för barn och vuxna som lever med epilepsi, men även att fysisk aktivitet kan minska risken för att utveckla epilepsi.
Medverkande: Christine Kempendorf och Jessica Muvunyi leg. sjuksköterskor, har skrivit en uppsats med titeln ”Faktorer som påverkar den upplevda livskvaliteten hos barn med epilepsi – En litteraturbaserad studie”.
Christine Ekdahl Clementson, docent vid Lunds universitet och specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus som skrivit forskningsartikeln “Physical Activity Reduces Epilepsy Incidence: a Retrospective Cohort Study in Swedish Cross-Country Skiers and an Experimental Study in Seizure-Prone Synapsin II Knockout Mice”.
Jan Boklöv, tidigare världsmästare i backhoppning som vågade träna och tävla trots sin epilepsi.
Epilepsi i arbetslivet den 27 januari 2021
Ämne: Den som insjuknar i epilepsi riskerar att stöta på svårigheter i arbetslivet. För att kunna börja jobba igen behöver man kartlägga om det finns hinder och risker på arbetsplatsen och anpassa arbetet utifrån dem. Sjukvården kan bidra med multiprofessionella team som bedömer patientens arbetsförmåga och hjälper till med återgången i arbete.
Många som får epilepsi oroar sig över sin försörjning och sitt arbete. Därför är det viktigt att frågor kring arbetssituation och arbetsmiljö tas upp redan vid de första vårdkontakterna och att det planeras för åtgärder som gör att patienten snabbt kan gå tillbaka till sitt jobb.
- Medför epilepsi alltid ett hinder i arbetslivet?
- Vilken statistik finns om epilepsi i arbetslivet?
- Vilka problem rapporterar personer med epilepsi från arbetslivet?
- Vilka lagar, regler och stöd finns det för någon med epilepsi?
- Hur kan man komma tillbaka till sitt drömjobb?
DISKUSSIONSFRÅGOR:
- Vilket stöd kan sjukvården erbjuda?
- Vilka åtgärder och anpassningar behöver göras i arbetslivet?
När: Onsdagen den 27 januari kl. 18.00 – 19.30 via Zoom.
Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna. Vi välkomna extra mycket arbetsgivare som är intresserade av att anpassa arbetslivet för personer med epilepsi.
Syfte: Att berätta om vilka anpassningar som arbetsgivaren kan behöva göra, hur sjukvården kan samverka för att få personer snabbare tillbaka till arbetslivet.
Medverkande: Johan Zelano, specialistläkare i neurologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som skrivit boken ”Epilepsi i arbetslivet” och Anna Utter, som lyckades komma tillbaka till sitt drömjobb.
Minnet – så mycket mer än att bara komma ihåg den 3 november 2020


Ämne: En person med epilepsi får tyvärr ofta minnesproblem. Kanske problem med att minnas vad saker och människor heter eller vad som hände på förra årets semester. Det kan också vara svårare att memorera information eller lättare att glömma vad man nyss pratade om. På webbinariet får du lära dig mer om minnet och hur det kan förbättras med hjälp av olika strategier och tekniska lösningar.
Vi visar olika hjälpmedel och appar som kan underlätta i vardagen vid minnesproblem, hur apparna fungerar och vilka användningsområden de har.
- Vilka olika former av minnen finns det?
- Hur lagras våra minnen?
- Hur kan man träna och hjälpa minnet?
- Vilka hjälpmedel och appar finns det som kan underlätta vardagen?
DISKUSSIONSFRÅGOR:
- Vilka situationer kan påverka ditt minne?
- Vilka verktyg/appar/minnesträning har hjälpt dig?
När: Tisdagen den 3 november kl. 18.00 – 19.30 via Zoom.
Målgrupp: Alla som är intresserade av epilepsi är välkomna att delta. Seminariet vänder sig i första hand till dig som har epilepsi, men även de som arbetar inom vård- och omsorg och har kontakt med personer med epilepsi och deras anhöriga är välkomna.
Syfte: Att berätta om hur hjärnan fungerar och hur man kan träna upp sin hjärna att minnas mera. Informera om vilka hjälpmedel som finns så alla kan få en chans till att förbättra sitt minne.
Medverkande: Dr Yvonne Van Der Vis Kaufmann, neuropsykolog samt utredare av barn med epilepsi vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Matilda Jakobsson Blom som har levt med epilepsi under flera år, berättar hur minnesträningen hjälpt henne i vardagen.


Filmer från Världsepilepsidagen 2023
- Webbinarium: Vad är epilepsi? Länk till Youtube
- Webbinarium: Vad händer kring bristen på epilepsimedicin? Länk till Youtube
Filmer från Världsepilepsidagen 2021
- Vad är epilepsi? Länk till Youtube
- Status för nationella riktlinjer, register och personcentrerat vårdförlopp Länk till Youtube
- Är genterapi framtidens behandlingsform för epilepsi? Länk till Youtube
- Varför behövs epilepsiteam och epilepsiregister? Länk till Youtube
PDF för nedladdning från tidigare webbinarium
- PDF Epilepsi i arbetslivet_Zelano Johan Zelano
- PDF program webbinarium Epilepsi i arbetslivet Svenska Epilepsiförbundet
- PDF program webbinarium minne Svenska Epilepsiförbundet
- PDF Minne Yvonne van de vis Kaufmann
- PDF Anpassning skolan Yvonne van de vis Kaufmann